iklan

Khamis, 9 Oktober 2008

memancing di padang kota

kalau mancing kat bawah pokok hujung tu aman sikit org tak ramai

rajin member aku sorang ni tengah hari pun jadi hentam la, asalkan bahagia.

ini adalah salah satu pot pancing yang ramai org suka memancing, padang kota. tapi pancing kat sini kalau kata nak ikan baik2 tu payah sikit la, selalunya spesis gelama, duri tu banyak la. tapi apa2 pun ia bergantung pada teknik, umpan yang digunakan dan juga rezeki. kalau pakai umpan perumpun, cacing atau isi ikan hasilnya macam biasa lah gelama & duri kekadang tu kena juga ikan lembu.

kalau kata nak try ikan talang pun boleh tapi kena casting, casting pakai apolo jer. sebab talang kat sini saiz sederhana. tapi kena tengok air juga kalau air kotor, keruh, lupakan je lah.

kalau pakai umpan hidup peluang nak dapat ikan ketegori A tu kira tinggi sikit la. macam kerapu, siakap dll. itu pun nasib2 kalau ada rezeki.

bagi aku pot pancing ni bukan lah satu pot yang sesuai untuk aku sebab sini kawasan tumpuan org ramai. kang silap hayun pancing mata kail melekat kat org lalu lalang. kes naya. lagipun kalau pancing kat sini nak kata dapat ikan yang baik2 tu payah sikit, ada tu memang ada tapi payah la nak dapat.

tapi kalau kata nak nak bawak anak jalan2 sambil tu boleh memancing, padang kota adalah tempat yang sesuai, sebab ada disediakan tempat permainan kanak2. kira memang cun la kalau bawak family lepak2 makan angin sambil2 tu boleh baling pancing hehehehe....
ok la....arios

Tiada ulasan: